Keuzemenu

· HOME
· BEZOEKERS
  · Contact
  · Bestanden
  · Nieuws
  · Artikelen

Laatste Artikelen

Downloads

Nieuwste Downloads

· Informatiefolder
· Aanmeldformulier
· De Ruilkring is...

Top 3 Downloads

· Informatiefolder [3287]
· Aanmeldformulier [2229]
· De Ruilkring is... [2146]

Van ruilen komt huilen?

Gelezen in de Spits van 30 januari 2013

Op een innovatieve manier jezelf een nieuwe garderobe aanmeten en tegelijkertijd je overvolle kledingkast opschonen. We kenden het succes van kleding ruilen al door de opkomst van swappingparties, maar nu kan het ook gewoon op je dooie gemakje vanaf de bank, lekker online. Swoppen is de naam: een nieuw fenomeen is geboren.

Het begon allemaal met 99 Dresses, het idee van de 19-jarige Australische Nikki Durkin. De studente ergerde zich aan haar eigen 'ik heb niets om aan te trekken-gezeur' voor de spiegel van haar overvolle kledingkast en merkte op dat eigenlijk al haar vriendinnen slachtoffer zijn van hetzelfde luxeprobleem. Geld om iedere keer een nieuwe jurk te kopen was er niet, dus kwam ze met het idee om een ruilwebsite te beginnen. Alle jurken die ze niet droeg, plaatste Durkin online, waarna vele vrouwen volgden en er een online ruilgemeenschap ontstond. Het idee groeide uit tot een enorm succesvolle website, waar alleen in de afgelopen vier maanden ruim vierduizend jurken (!) werden geupload.

Succesverhaal
Zoals dat gaat met succesvolle fenomenen is ook in Nederland het eerste swop-initiatief opgestaan. Elena Groenewoud, een rechtenstudent aan de Universiteit van Amsterdam, raakte geïnspireerd door het succesverhaal van 99 Dresses, maar herkende vooral het kledingkastprobleem. "Ik vond het ongelofelijk dat we in Nederland nog niet zo'n online initiatief hadden", vertelt de 22-jarige Amsterdamse die zelf ook een uitpuilende kledingkast heeft, waarvan ze de inhoud grotendeels niet draagt. Groenewoud bezocht eerder swappingparties - bijeenkomsten waar je al je kleding inlevert in ruil voor kleding van anderen -, maar kwam vaak teleurgesteld terug. "Als ik een kledingstuk inbreng om te ruilen, wil ik er natuurlijk iets voor terug hebben wat ik wél draag. Omdat 99 Dresses alleen toegankelijk is als je in Australië woont, besloot de shopaholic om samen met haar vriend aan de slag te gaan. Hij doet de cijfertjes, zij houdt zich bezig met de promotie en de inhoud van de website.

Groenewouds weloveswoppen.com is nu bijna drie maanden online en langzaam maar zeker begint het succes te komen. Het aantal swops groeit met de dag en (vooral) meiden blijven zich aanmelden. De gemiddelde leeftijd van de nu ruim 800 online swoppers ligt tussen de 15 en 25, de groep die het vaak moet doen met kleedgeld of salaris van een bijbaantje. Leren bikerboots waar bijna niet op is gelopen, een Zara jurkje met de prijskaartjes er nog aan en een blouse van G-Star; alle driftaankopen en mismatches van fashionista's zijn op de site te vinden.

Trots
De eigenaresse van de website vindt het belangrijk dat alles zo simpel mogelijk gehouden wordt. Hoe er geruild wordt - ophalen of verzenden - dat mogen de meiden zelf uitzoeken. Eén van de vondsten van de website is het idee van fashion friends, legt Groenewoud trots uit. "Je wordt vrienden met mensen die dezelfde maat of kledingstijl hebben, waardoor het heel makkelijk en overzichtelijk wordt. Items die je leuk vindt, sleep je naar je swopbag, waar je ook kunt onderhandelen en uiteindelijk de deal kunt rondmaken."

Nog steeds is de jonge onderneemster elke maand bezig om de website te vernieuwen en makkelijker te maken. Haar blik is gefocust op de toekomst, want óóit hoopt ze met haar website net zo'n successen te boeken als haar Australische voorbeeld: "Van swoppen een begrip maken, daar ga ik voor."


Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen

Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.

Waardering

Waardering is alleen beschikbaar voor leden.

Logt u a.u.b. in om te stemmen.of registreer om te stemmen.

Er zijn nog geen waarderingen gegeven.
Verwerkingstijd: 0.02 seconden
557,740 unieke bezoeken