Keuzemenu

· HOME
· BEZOEKERS
  · Contact
  · Bestanden
  · Nieuws
  · Artikelen

Laatste Artikelen

Downloads

Nieuwste Downloads

· Informatiefolder
· Aanmeldformulier
· De Ruilkring is...

Top 3 Downloads

· Informatiefolder [3287]
· Aanmeldformulier [2229]
· De Ruilkring is... [2146]

Hemd van het lijf - Tien vragen aan Brighart

Delft op Zondag, editie: Week 27, Jaargang 20 | zondag 1 juli, 2012

Brighart (56) is een Delfgauwse schilderes die al in New York, Londen en Zuid-Korea exposeerde.

1. Waarom wilde je hier, aan de Schellingstraat in Delfgauw, worden gefotografeerd?
“Omdat hier onder water het kunstwerk Rare Citizens van David Veldhoen te zien is. Het is een kunstwerk waarvan veel mensen waarschijnlijk niet eens weten dat het er ligt. Ik vind het iets mystieks hebben, want ik ben in mijn werk ook veel bezig met de wereld die er wel is, maar die door bijna niemand wordt gezien.”

2. Wilde je altijd al kunstenares worden?
“Eigenlijk niet. Ik heb wel van jongs af aan altijd geschilderd. Het balletje ging pas rollen toen op de basisschool waar ik werkte een directeur kwam met wie ik het niet zo goed kon vinden. Ik besloot om een jaar niet te werken en naar de Kunstacademie te gaan. Die heb ik doorlopen en daarna was ik professioneel kunstenaar.”

3. Wat zijn je inspiratiebronnen?
“Ik vind de gedachte achter het kunstwerk van David Veldhoen dat hier onder water ligt erg mooi. Veel mensen geloven alleen maar wat ze zien en ik zie dat als een beperking. Het kunstwerk bewijst dat er inderdaad tastbare dingen zijn die je niet ziet. Ik ziet het als mijn rol als kunstenaar om het niet zichtbare zichtbaar te maken. Verder is de natuurkunde en vooral de beweging een inspiratiebron voor me.”

4. Waar kenmerkt je werk zich door?
“Ik maak expressionistische schilderijen en gebruik glasballetjes in mijn werk. Dat deed Albert Cuyp trouwens ook bij zijn kleur blauw. Verder is er in mijn werk vaak een horizon, omdat kijkers anders vaak niet weten waar ze moeten beginnen met kijken. Het leuke aan een horizon is dat als je in staat bent om verder te kijken, je er weer hele andere dingen uit kunt halen. Verder schilder ik vaak in kleine deeltjes.”

5. En dat wordt in internationale kringen goed gewaardeerd?
“Ik mag niet klagen. Ik heb inmiddels in de Broadway Gallery in New York geëxposeerd en ik ben ook met mijn werk in Zuid-Korea geweest. Verder heeft mijn werk ook in Londen gehangen en de volgende expositie is waarschijnlijk in Bologna. Onlangs ben ik naar Berlijn gegaan omdat de Art Factory mijn werk wilde tentoonstellen. Dat gaan we niet doen, omdat zij aan de ene kant heel ander werk exposeren en aan de andere kant is de stad zo kunstzinnig, dat ik niet denk dat ik daar iets aan heb toe te voegen.”

6. Hoe bekend ben je in Nederland?
“Bij een bepaalde groep mensen ben ik best bekend, maar bij het grote publiek niet echt. Ik ben ook naar het buitenland gegaan omdat mij dat werd aangeraden door het Amsterdamse bedrijf Kunstenaars & co. Ik heb wel al meegedaan aan de atelierroutes van Pijnacker-Nootdorp en Delft, maar ik denk dat ik vooral in de smaak val bij liefhebbers van expressionistische kunst en dat zijn er nu eenmaal niet zoveel.”

7. Als ik burgemeester van Pijnacker-Nootdorp was, dan…
“…zou ik de kunst in de gemeente wat meer promoten en dan niet alleen de amateurkunst. Ik zou zorgen voor broedplaatsen voor kunstenaars. Ik vind het te makkelijk om je te verschuilen achter de nabijheid van steden als Delft, Rotterdam en Den Haag, want ook in onze gemeente moet de kunst gepromoot worden.”

8. Waar ben je het meest trots op?
“Dat is toch op de prijzen die ik heb gewonnen. Ik heb eens wat werk ingestuurd voor een wedstrijd in Italië voor kleine kunstwerkjes. Het werk werd teruggestuurd en ik zette het meteen weg. Toen ik een half jaar later aan het opruimen was, bleek er een medaille bij te zitten. Verder heb ik de Palm Art Award in Leipzig gewonnen. Een ander ding waar ik trots op ben is dat één van mijn schilderijen, weliswaar samen met werk van duizend anderen, op 18 juni tussen 19.00 en 22.00 uur op een billboard op Times Square was te zien.”

9. Heb je voorbeelden?
“Er zijn natuurlijk zoveel geweldige schilders, maar als ik er dan toch iemand uit moet pakken ga ik voor Armando en Willem de Kooning. Zij zijn moderne schilders met zoveel kracht en schoonheid in hun werk. Ik vind het prachtig hoe ze dat in abstracte beelden weten te vangen.”

10. Heb je nog doelen voor de toekomst?
“Ik wil met mijn werk iets uitdragen, namelijk naastenliefde. Ik wil dat mijn werk vrolijkheid, opgewektheid en een goed gevoel uitstraalt. Dat probeer ik door veel kleuren te gebruiken. Mensen die mijn werk hebben hangen, zeggen vaak dat ze er elke dag met een goed gevoel naar kijken. Een mooier compliment voor mijn werk kunnen ze me niet geven.” (AdW)

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen

Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.

Waardering

Waardering is alleen beschikbaar voor leden.

Logt u a.u.b. in om te stemmen.of registreer om te stemmen.

Er zijn nog geen waarderingen gegeven.
Verwerkingstijd: 0.02 seconden
557,743 unieke bezoeken